Fırın Satın Alma Rehberi
Fırın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Fırın Çeşitleri ve Kapasite: Ankastre, set üstü, kuzine ya da ocaklı fırın (solo fırın) gibi fırın çeşitlerinden hangisini alacağınıza ihtiyaçlarınız ve koşullarınız doğrultusunda karar verebilirsiniz.
- Pişirme Tipleri: Statik, turbo, elektroturbo, multifonksiyon gibi fırınların yemekleri hangi yöntemle pişirdiğini belirten "pişirme tiplerini” inceleyerek karar verebilirsiniz.
- Fonksiyonlar: Almak istediğiniz fırının özel fonksiyonları sayesinde ızgara, hamur işi ya da yoğurt gibi farklı yemekler yapabilirsiniz.
- Temizlik: Fırındaki kurumuş lekeleri çıkarmak zaman ve efor gerektirir. Fırın temizliğini kolaylaştırmak için geliştirilmiş özellikleri inceleyebilirsiniz.
- Ek Teknolojiler: Almayı düşündüğünüz fırının yemek yapmayı pratikleştirebilecek ve size zaman kazandıracak özelliklerini keşfedebilirsiniz.
Fırın Alırken Hangi Özelliklere Bakmalısınız?
Mutfağı saran nefis yemek kokularının kaynağı olan fırınlar, bir evdeki en temel ihtiyaçların başında gelir. Özellikle evde yemek yapmaktan hoşlanan ve ızgara, ekmek, yoğurt ya da güveçte et yemekleri gibi farklı lezzetler denemeyi seven kişiler, fırın alırken mutlaka sunduğu özelliklere dikkat etmelidir.
Biz de hazırladığımız bu kapsamlı rehberle "Fırın alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun cevabını vereceğiz. Böylelikle fırın alırken izlemeniz gereken adımlardan emin değilseniz ihtiyaçlarınız ve mutfağınız için en uygun fırını bu rehber sayesinde kolaylıkla bulabilirsiniz.
İhtiyaçlarınızı Göz Önünde Bulundurun: Fırın Çeşitleri ve Kapasite
Fırın seçme sürecinde dikkat etmeniz gereken pek çok kriter var, ama bunların en önemlisi fırın çeşitleri. Alacağınız fırın çeşidine karar vermeden önce fırını konumlandıracağınız alanın ölçülerini belirleyerek doğru bir başlangıç yapabilirsiniz. Üstelik fırın çeşitlerine göre farklı kapasite seçenekleri de bulunur. Şimdi, fırın çeşitlerini incelemeye başlayalım:
Ankastre Fırınlar
Mutfak dolabının içine gömülü olarak kullanılan ankastre fırınlar yerden tasarruf etmenize yardımcı olmasının yanında mutfağa bütünsel ve şık bir görünüm katar. Farklı renk ve tasarım seçenekleriyle üretilen ankastre fırınlar, çok sayıda pişirme teknolojisi ve temizlik çözümleri ile de geniş bir çeşitlilik sunar.
AeroPerfect pişirme teknolojisi, buhar destekli pişirme özellikleri ile mükemmel yemekler hazırlayabilir, profesyonel lezzetleri kendi mutfağınızda hazırlayabilirsiniz. 300 dereceye varan pişirme sıcaklığı ile çıtır çıtır bir pizzayı dakikalar içinde pişirebilirsiniz.
Katalitik arka duvar ve buharlı temizlik çözümleri ise temizliği sizin için kolaylaştırarak yemek pişirmeye ve kendinize daha fazla vakit ayırmanıza imkan sağlar.
71 ve 72 litre kapasite seçenekleri ile ankastre fırınların ölçüleri standart olup, genişlik 59,4 cm, yükseklik 59,5 cm, derinlik 56,7 cm’dir.
Ocaklı Fırın
Ocaklı fırınlar; hem ocağı hem de fırını bir arada sunan kullanışlı çeşitlerdir. Solo fırın olarak da bilinen bu modeller, ocak ve fırın ihtiyacını bir arada karşılamak isteyenler tarafından tercih edilir.
Solo fırınlar, fonksiyon sayılarına göre turbo, elektroturbo ve multifonksiyon olarak ayrılır. Ayrıca bu tip fırınların tek bölmeli ve çift bölmeli seçenekleri de bulunur. Farklı tasarım ve renk seçenekleri bulunan fırınların ocak gözleri gazlı ya da elektrikli olabilir.
Piyasada ocaklı fırınların dış ölçülerinde belli bir standart vardır. Genişlik ve derinlikleri 60 cm, yükseklikleri ise 85 cm olarak üretilir. Fakat bu ölçüler sabit olsa bile farklı ihtiyaçlara yönelik olarak ocaklı fırınların iç hacimleri farklılık gösterebilir. Örneğin fırınlarda kapasite litre ile ifade edilir ve tek bölmeye sahip solo fırınlarda 66, 69, 72 ve 82 litre kapasite seçenekleri bulunur. Bu kapasiteleri değerlendirirken evde kaç kişi için yemek piştiğini baz alabilirsiniz. Eğer evinizde 2 ya da 3 kişi yaşıyorsanız 66 litrelik fırınlar yeterli bir kullanım sağlayacaktır.
Set Üstü/Mini Fırın
Mini fırın olarak da bilinen set üstü fırınlar, boyut olarak ocaklı fırınlara kıyasla daha küçük olur. Bu tarz fırınları genellikle mutfağında fırın koyacak yeterli alanı olmayanlar, yalnız yaşayanlar ya da öğrenciler tercih eder.
Boyut avantajı sayesinde mini fırınları tezgâh üstüne ya da prizin bulunduğu uygun bir yere koyabilirsiniz. Üstelik yer tasarrufu sağlayan set üstü fırınlar da size farklı özellikler sunar. Buhar Destekli Pişirme, Quartz Izgara teknolojileri ve geniş iç hacmi sayesinde et yemeklerinden hamur işlerine kadar pek çok yemeği rahatlıkla pişirebilirsiniz.
Mutfağınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun bir fırın tercihi yapmak için ise aşağıdaki fırın ölçülerini dikkate almanızı öneririz:
- 30 litre kapasite: Genişlik 50,5 cm, yükseklik 32,2 cm, derinlik 40,2 cm
- 40 litre kapasite: Genişlik 59 cm, yükseklik 33 cm, derinlik 47 cm
- 50 litre kapasite: Genişlik 61 cm, yükseklik 35 cm, derinlik 56 cm
Mikrodalga Fırınlar
Yemekleri pratik bir şekilde ısıtma, pişirme ya da donmuş gıdaları çözdürme gibi birçok kolaylık sunan mikrodalga fırınlar, özellikle zaman tasarrufu yapmak isteyenler için oldukça pratiktir. Mikrodalga fırınların ısıtma ve çözdürme konusunda kolaylık sağlamasının yanı sıra pişirme için de kullanıma elverişlidir. Mikrodalga fırınların içerisinde yer alan otomatik pişirme fonksiyonları yardımıyla veya gerekli sıcaklık ve zamanı ayarlayarak pişirme yapılabilmektedir. Izgara özelliğine sahip mikrodalga modelleri ile birlikte et ve tavuk yemekleri dahi yapabilirsiniz.
Mikrodalga fırınlar; ankastre ve solo olmak üzere 2’ye ayrılır. Ankastre mikrodalga fırınlar; ürüne özel olarak oluşturulmuş alana çıkıntı kalmayacak şekilde yerleştirilir. Bu sayede hem yerden tasarruf edilir hem de mutfakta bütünlük sağlanabilir. Ankastre mikrodalga fırınların 20, 23 ve 25 litre olmak üzere kapasite seçenekleri bulunur. Solo mikrodalga fırınlar ise mutfağınızda uygun olan herhangi bir alanda konumlandırılabilir. Solo mikrodalga fırınlarda ise 20 litre kapasite seçeneği mevcuttur.
İhtiyaçlar Doğrultusunda: Pişirme Tiplerine Göre Fırınlar
Fırınlar, modellerine ve teknolojilerine göre pişirme işlemini farklı yöntemlerle yapabilir. Bu noktada da farklı kavramlarla karşılaşabilirsiniz. Bu kavramları bildiğiniz takdirde de fırın tercihi yapmanız oldukça kolaylaşır.
Fırınların pişirme tipleri, temel olarak fırının içindeki yiyeceğin ısıyla nasıl buluştuğunu ve bu sayede pişirmenin nasıl gerçekleştiğini belirtir. Örneğin fırın çift taraflı ısıtma özelliğine sahip mi, fanlı ayarda çalışıyor mu ya da ısı dağılımını eşit bir şekilde yapıyor mu gibi detayları inceleyip buna yönelik kararlar verebilirsiniz. Peki, pişirme seçeneklerine göre fırın çeşitleri neler?
Statik Fırın
Statik fırınlarda pişirme işlemi, alt ve üst ısıtıcılar sayesinde gerçekleşir. Bu tür fırınlardan tam anlamıyla verim alabilmek için fırında pişireceğiniz yemeği orta bölüme koymanız ve fırının aynı anda birden çok rafını kullanmamanız gerekir. Çünkü alt üst ısıtıcılar sayesinde pişirme işlemini gerçekleştiren bu fırınlarda, farklı iki tepside bulunan yemeklerin aynı oranda pişmesi zorlaşır. Bunun en önemli nedeni ise tepsilerin ısıtıcıları engellemesidir. Kısacası statik fırınlarda en iyi sonuç için tek tepsiyle ve tek kat kullanarak pişirme işlemi yapmanız önerilir.
Turbo Fırın
Turbo fırınlar, fırının içinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla leziz fırın yemekleri pişirmenizi sağlar. Fırının içine yerleştirilen fan, ısının eşit dağılmasına ve statik fırınların aksine birden çok yemeğin aynı anda ve oranda pişirmenize yardımcı olur. Böylelikle hem enerji hem de zaman tasarrufu yapabilirsiniz.
Elektroturbo Fırın
Sahip oldukları özelliklerle çok yönlü bir kullanım sunan elektroturbo fırınlar; alt ve üst ısıtıcılardan gelen sıcak havayı fanı sayesinde fırın içerisinde dağıtır. Ayrıca bu tip fırınlarda ızgara yapma özelliği de bulunur. Bu sayede çok farklı çeşitte yemek pişirebilirsiniz.
Multifonksiyon Fırın
Adından da anlaşılacağı üzere çok farklı fonksiyonları içinde bulunduran bu fırınlar, pişirme işlemi için gelişmiş seçenekler sunar. Elektroturbo fırınların çok yönlü pişirme tiplerine ek olarak ihtiyaçlarınıza uygun farklı pişirme fonksiyonuna sahiptirler. Bu özel fonksiyonlar, hazırlamak istediğiniz yemeğe göre en uygun pişirmeyi gerçekleştirir.
Multifonksiyon fırınların sahip olduğu ve son zamanların en önemli fırın teknolojilerinden olan 3 boyutlu pişirme fonksiyonu sayesinde fırındaki tüm ısıtıcılar çalışır. Bu fonksiyon sayesinde fırının farklı raflarına yerleştirdiğiniz farklı üç yemek, kusursuz bir şekilde pişer.
Her Yemek İçin Farklı Çözüm: Fırın Fonksiyonları
Fırın satın alma sürecini şekillendiren bir diğer konu ise fırın fonksiyonlarıdır. Mutfakta pratik çözümler sunan ve ihtiyaçlarınıza cevap veren fırın fonksiyonlarını keşfettikten sonra karar sürecinizi hızlandırmanız mümkün.
Küçük Izgara: Küçük Porsiyon Izgaralar İçin
Küçük ızgara fonksiyonu, özellikle yalnız yaşayan ya da küçük miktarda ızgara pişirmek isteyenler için büyük bir yardımcıdır. Fırının tavanındaki ısıtıcının ve ızgara bölümünün sadece orta kısmının ısındığı bu fonksiyon ile ızgara için yeterli sıcaklık sağlandığı gibi bu sayede gereğinden fazla enerji de harcanmamış olur.
Büyük Izgara: Ekstra Bir Izgara İhtiyacınız Yok
Daha büyük porsiyonlarda ızgara yapmak istediğiniz zamanlarda işinizi kolaylaştıracak olan bu fonksiyon, başka bir ızgaraya ihtiyaç duymanızın da önüne geçer. Fırının üst duvarında bulunan ızgara ve üst ısıtıcının sağladığı ısı, yemeklerin istediğiniz kıvamda pişmesini sağlar. Büyük ızgara fonksiyonunu kullanırken yiyecekleri ızgaradan çok uzak kalmayacak şekilde yerleştirmeye ve fırın sıcaklığını maksimum dereceye ayarlamaya dikkat etmelisiniz.
Izgara + Fan: Pratik Çözümler İçin
Yiyecekleri tam kıvamında pişirmenizi sağlayan "Izgara + Fan” fonksiyonunda ızgara, fan ve üst ısıtıcı birlikte çalışır. Böylelikle yiyeceklerin hem içi hem de dışı ideal biçimde pişer.
Buz Çözme Fonksiyonu: Donmuş Gıdalar Pişirmeye Hazır
Buzdolabının dondurucu bölümünde, gerekli anlarda hemen çıkarıp pişirmek üzere sakladığınız gıdaların buzunu çözmek için tasarlanmış bir fonksiyondur. Dondurucudaki gıdanın çözülmesini isteyenler için sadece fanın aktif olduğu bu özellik sayesinde yiyecekleri pişmeye hazır hale getirebilirsiniz.
Yoğurt Yapma Fonksiyonu: Ev Yoğurdu Yapmak Çok Kolay
Ev yoğurdu yapmak istiyor ama buna zaman ayıramıyorsanız bazı fırınlarda bulunan yoğurt yapma fonksiyonu sayesinde pratiklik kazanabilirsiniz. Bu fonksiyon, sütü kaynatma aşamasını atlamanızı sağlar. Sadece sütün içine birkaç kaşık yoğurt koyup ideal sıcaklıkta fırında mayalanmaya bırakabilirsiniz.
Piliç Çevirme Fonksiyonu: Zahmetli Yemeklere Pratik Çözüm
Piliç çevirme yapmak, genellikle ev koşullarında zahmetli bir iş olarak bilinir. Bu fonksiyon, fırına eklenen aparat sayesinde piliç çevirme keyfini zahmetsiz hale getirir.
Temizliği Kolaylaştıran Özellikler
Yemek pişirmek keyifli olsa da sonrasında yemeklerden sıçrayan yağları temizlemek, çoğu zaman zor gelebilir. Fakat teknolojinin geldiği nokta ile beraber fırın yemeklerini pişirdikten sonra temizliğini de pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Peki, fırın temizliğini büyük ölçüde kolaylaştıran teknolojiler hangileridir?
Katalitik Arka Duvarlar
Beko fırın modellerinde bulunan katalitik arka duvarlar; fırın temizliğini çok daha kolay bir hale getirmek için tasarlandı. Bu fonksiyona sahip fırınların iç yüzeyinde bulunan katalitik malzemesi, görüntü kirliliğine ve kötü kokulara neden olan yağları emerek pratik bir temizlik sunar. Kısacası katalitik duvarlar sizi zahmetli fırın temizliğinden kurtarır.
Buharlı Temizleme Özelliği
Buharlı temizleme özelliği; fırında ulaşamadığınız veya zor temizlediğiniz bölümleri kolayca pırıl pırıl hale getirmenizi sağlar. Bu özelliği kullanmak için tek yapmanız gereken ise fırının tüm aksesuarlarını çıkardıktan sonra tepsiyi içine bir miktar su koyarak en alta yerleştirmek ve fonksiyon bölümünde buharlı temizlemeyi seçmek. Fırın, bu fonksiyon ile çalıştıktan sonra kurumuş yağ lekeleri yumuşar ve kolayca silinebilir bir hal alır.
Komple Çıkarılabilir İç Cam
Çıkarılabilir parçalar, temizlik konusunda büyük bir yardımcıdır. Bu nedenle Beko fırınlarda fırın iç camı çıkarılabilir olarak tasarlandı. Bu parçayı üründen ayırıp rahatlıkla temizleyebilir ve kolayca yerine takabilirsiniz.
Kullanım Kolaylığı Sunan Ek Teknolojiler
Tüm beyaz eşyalarda olduğu gibi fırınların ek teknolojilerine de her geçen gün yenisi ekleniyor. Bu teknolojiler, zaman kazandırır ve yemek yapmayı çok daha pratik hale getirir.
360 Isı Teknolojisi: Farklı Yemekler, Aynı Zamanda Hazır
Gerekli zamanlarda farklı yemekleri aynı anda pişirmek isteyebilirsiniz. Bu ihtiyaca cevap vermek üzere geliştirilen 360 Isı Teknolojisi (SURF Teknolojisi) ile üç farklı yemeği bile aynı anda aynı oranda pişirebilirsiniz. Çünkü bu teknolojiye sahip olan Beko fırın modellerinde fırının iç duvarlarından tepsilerin üzerine üflenen sıcak hava arka duvardan geri emilir. Böylece yemeklerin koku ve aromaları birbirine karışmaz.
Booster: Daha Hızlı Ön Isıtma
Birçok fırın yemeğini yapmadan önce fırının önceden çalıştırılıp ısıtılması gerekir. Booster özelliği ise tüm ısıtıcıları aynı anda devreye sokar ve %35 oranında daha hızlı ısınma sağlar. Ön ısıtma sayesinde sıcak ortama giren gıdanın, suyunun dışarı çıkmasını engelleyerek en leziz şekilde pişirmenizi sağlar.
AeroPerfect Teknolojisi
Beko ankastre fırınların yenilenen fan sistemi ve iç tasarımı sayesinde sıcak hava, fırınınızın içerisinde kusursuz şekilde dağılır. Kusursuz dağılan hava %40 daha homojen pişirme sunarken aynı zamanda her pişirmede aynı sonucu almanızı sağlar.
SteamAssisted Buhar destekli pişirme
SteamAssisted buhar destekli pişirme teknolojisi sayesinde pişirme esnasında fırın kapağını açmanıza gerek olmadan su eklenir ve buhar oluşumu sağlanır. Buhar dokunuşu sayesinde hamur işleri daha kabarık, dışı çıtır ve içi yumuşacık olur. Fırında hazırlayacağınız et yemekleri suyunu kaybetmeden çok daha yumuşak, tandır kıvamında pişer.
SteamAdd Buhar destekli pişirme
SteamAdd buhar destekli pişirme özellikli Beko ankastre fırınlar tam kıvamında hamur işleri ve ekmekler yapmayı sizin için kolaylaştırır. Fırın tabanına eklediğiniz su pişirme esnasında sıcaklığın etkisiyle yavaşça buharlaşır. Buhar dokunuşu sayesinde hamur işleri daha kabarık, dışı çıtır ve içi yumuşacık olur.
Aktif Hijyen Teknolojisi
Dışarıdan sipariş ettiğiniz gıda kutularını ya da evdeki herhangi bir eşyayı dezenfekte etmeyi düşünüyorsanız Otomatik Dezenfeksiyon Programı ile tanışabilirsiniz.
İki farklı dezenfeksiyon programı sayesinde sıcaklık ve buhar gücü ile virüs, bakteri ve küfleri %99,99 oranında yok eder. Dezenfeksiyon Programı, 70°C’de 15 dakika çalışır ve dışarıdan sipariş verilen pizza veya hamburger gibi gıdaların paketlerini dezenfekte etmek için uygundur. Üstelik hamur işi gıdaların yüzeylerinde de hijyen sağlar. Yoğun Dezenfeksiyon Programı ise 120 °C’de 20 dakika çalışır, kavanoz ve cam şişe gibi günlük kullanılan mutfak gereçlerinin yanı sıra biberon, mama kabı, emzik gibi hassas bebek ürünlerinin dezenfeksiyonu için de uygundur.
Beko fırın modellerini incelemek ve satın almak ya da size en yakın Beko mağazasını öğrenmek için tıklayınız